Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

Щодо недопущення втручання в діяльність прокурора

29.07.2020

Відповідно до ст. 16 Закону України «Про прокуратуру», здійснюючи функції прокуратури, прокурор є незалежним від будь-якого незаконного впливу, тиску, втручання і керується у своїй діяльності лише Конституцією та законами України. Більш того, чинним законодавством передбачено порядок оскарження дій чи бездіяльності прокурора. Водночас нерідко особи, яких прокурори притягають до кримінальної відповідальності, діють поза межами закону, вдаючись до певних маніпуляцій.

Так, УСБУ в Сумській області під процесуальним керівництвом прокуратури розслідує ряд кримінальних проваджень стосовно посадових осіб ТОВ, які в період 2016-2017 роки поставляли та реалізовували на території «ЛНР» вироблену в Україні продукцію, тим самим здійснювали фінансування терористичної організації. На даний час одна особа вже засуджена. Ще стосовно одного співробітника ТОВ слідство завершено ще у 2018 році, однак до цього часу триває виконання вимог ст. 290 (відкриття матеріалів іншій стороні) КПК України, оскільки підозрюваний постійно змінює захисників, у тому числі залучає таких, які мають вади зору і потребують більше часу на ознайомлення з матеріалами. Ще двом особам повідомлено про підозру і вони оголошені в розшук.

Разом з тим, слідчий звернувся до суду з клопотанням, погодженим прокурором, про накладення арешту на майно підприємства, що розташоване у Дніпропетровській області. Судом першої інстанції клопотання було задоволено, однак апеляційний суд скасував це рішення.

Паралельно з реалізацією своїх законних прав на оскарження, наближені до керівництва ТОВ особи організували низку замовних публікацій в ЗМІ образливого змісту, які містять недостовірні дані та неприпустимі заклики, а також влаштували декілька акцій за участі нібито працівників підприємства.

У свою чергу процесуальні керівники звернулись до Ради прокурорів України з повідомленням про загрозу незалежності прокурора. Розглянувши вказане повідомлення, Рада визнала, що втручання в професійну діяльність прокурора, пов’язану зі здійсненням ним своїх повноважень у межах кримінального провадження, є неприпустимим.

Більш того, постановою заступника Генерального прокурора 20 липня 2020 року з метою всебічного, повного та неупередженого дослідження обставин кримінального провадження та притягнення винних до відповідальності подальше досудове розслідування доручено Головному слідчому управлінню СБУ.

Вкотре закликаємо певну категорію осіб до безумовного дотримання принципів незалежності прокурора та утриматися від впливу в будь-якій формі на прокурора з метою перешкоджання виконанню службових обов’язків або прийняття ним незаконного рішення.

Водночас нагадуємо, що за втручання в діяльність працівника правоохоронного органу передбачена кримінальна відповідальність.

кількість переглядів: 1243