Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

За втручання прокуратури державі повернуто земельні ділянки вартістю 2,5 млрд грн.

23.09.2022

Охтирська окружна прокуратура звернулася до суду з позовом про визнання недійсним договору на виконання сільськогосподарських робіт та звільнення земельних ділянок на користь державного підприємства вартістю 2,5 млрд грн.

Так, державному підприємству у 2000 році у постійне користування надано земельні ділянки площею 6067 га з метою сприяння науковим установам в роботі по проведенню наукових дослідів, виробництва оригінального, елітного та репродукційного насіння сільськогосподарських культур.

Водночас, державне підприємство всупереч положень свого Статуту фактично основними видами наукової та виробничої діяльності не займається, а господарська діяльність обмежується виключно вчиненням юридичних дій (укладенням правочинів), пов’язаних із передачею основних засобів підприємства іншим суб’єктам господарювання у використання, грубо порушуючи вимоги земельного законодавства та нормативно-правових актів, що регулюють питання діяльності Національної академії аграрних наук України.

Так, у 2021 році державним підприємством укладено договір про виконання сільськогосподарських робіт з приватним підприємством. У той же час, фактично в обхід процедури визначеної законодавством земельні ділянки державної форми власності передано в оренду приватному підприємству.

Лише завдяки втручання прокуратури Сумщини рішенням Господарського суду Сумської області від 20 вересня 2022 року договори про виконання сільськогосподарських робіт визнано недійсним та зобов’язано приватне підприємство звільнити земельні ділянки державної форми власності.

кількість переглядів: 655