Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

У 2022 році від злочинів окупантів загинуло 158 цивільних осіб, з них 9 дітей, найменшому з яких було лише 1 рік та 7 місяців – прокурори ретельно збирають докази воєнних злочинів

27.01.2023

З початку повномасштабного вторгнення російської федерації на територію Сумської області правоохоронні органи області за координації та процесуального керівництва прокуратури ретельно документують всі воєнні злочини, які вчиняють військові країни-агресора на нашій землі для того, щоб кожен окупант отримав справедливе покарання.

Загалом у 2022 році на території Сумської області встановлено близько 2 тис. людей, які постраждали від злочинів окупантів, 158 цивільних осіб загинуло, з них 9 дітей, найменшому з яких було лише 1 рік та 7 місяців. 11 загиблих мають ознаки катування.

З метою забезпечення своєчасного та ефективного досудового розслідування такої категорії злочинів, належної фіксації слідів кримінальних правопорушень та притягнення винних осіб до відповідальності у Сумській обласній прокуратурі утворено відділ протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту. Прокурори саме цього відділу безпосередньо проводять слідчі та інші процесуальні дії, координують роботу інших правоохоронних органів.

Так з початку збройної агресії зареєстровано близько 1 тис. кримінальних правопорушень – йдеться про 389 артилерійських обстрілів, 95 авіаційних ударів, 96 фактів розстрілу цивільних осіб, 233 факти мародерства та протиправного заволодіння транспортними засобами, 52 факти захоплення заручників, 18 фактів застосування до цивільних осіб фізичного та психологічного насильства та інші види кримінальних правопорушень.

Із залученням фахівців слідчі та прокурори ретельно документують наслідки обстрілів, проводять слідчі дії, збирають докази. На даний час вже допитано близько 6 тис. потерпілих та свідків, призначено близько 1 тис. 600 експертиз, оглянуто більше 1 тис. 300 місць події.

У порушення Женевських конвенцій окупанти руйнують нашу цивільну та критичну інфраструктуру. Цілеспрямовано та системно вчиняють акти терору по відношенню до сфери охорони дитинства та медичних закладів. З початку війни знищено та пошкоджено 2580 цивільних об’єктів, серед яких: 2277 житлових будинків та домогосподарств, 91 навчальний та виховний заклад, 65 об’єктів критичної інфраструктури (газопроводи, водопроводи та електромережі), 12 медичних закладів.

Мовчазною жертвою війни стало й навколишнє природне середовище. Внаслідок обстрілів та бомбардувань зазнали забруднень водні об’єкти та атмосферне повітря, засмічено земельні ділянки, пошкоджено лісові насадження. На сьогодні загальний розмір встановлених збитків навколишньому природному середовищу становить 356 млн грн.

Прокурори та органи досудового слідства системно, крок за кроком збирають докази воєнних злочинів, щоб спільними зусиллями притягнути винних до відповідальності. Вже ідентифіковано обличчя 966 військовослужбовців російської федерації, які перебували на території Сумської області під час окупації. Наразі кожен із них перевіряється на причетність до вчинення злочинів.

Вже встановлено 9 військовослужбовців російської федерації, які вчиняли злочини щодо цивільного населення, їм повідомлено про підозру за фактами порушення законів та звичаїв війни, наразі розпочато процес заочного притягнення їх до кримінальної відповідальності. Це:

- командир та навідник танка Т-72, якими здійснено обстріл Тростянецької лікарні. У жовтні обвинувальний акт направлено до суду;

- військовий РФ, який заволодів мобільними телефонами та 150 доларами США під час окупації міста Тростянець. У жовтні направлено обвинувальний акт до суду;

- троє військовослужбовців РФ, які перебуваючи на території блокпосту в с. Біловоди Роменського району, погрожуючи цивільній особі застосуванням зброї, відібрали у потерпілого мобільний телефон. У вересні направлено обвинувальний акт до суду;

- командир 4 танкової Кантемирівської дивізії збройних сил російської федерації полковник, який віддавав незаконні накази на знищення артилерійським вогнем населених пунктів Скрягівка та Буймер Охтирського району.

- командир танка Т-80 одного з підрозділів ЗС РФ щодо обстрілу міської лікарні в м. Тростянець.

 - підполковник (військовий комендант м. Самара зс рф), який перебуваючи у м. Конотоп, вчинив три випадки катування мирного населення.

Саме за процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури було встановлено та зібрано докази причетності російського військового Вадима Шишимаріна до вбивства беззбройного мешканця смт Чупахівка Сумської області, який 28 лютого вів узбіччям дороги велосипед. Шишимарін перший військовий, який постав перед судом та якого засудили вже за публічного обвинувачення Офісу Генерального прокурора. Як відомо, суд першої інстанції призначив йому довічне позбавлення волі, однак Київський апеляційний суд змінив вирок на 15 років позбавлення волі.

Окрім російських військових злочинців є також і українські – це зрадники і колаборанти. У 2022 році затримано 14 осіб за підозрою в державній зраді. 4 особи відповідатимуть за посягання на територіальну цілісність України та зміну чи повалення конституційного ладу. Припинено діяльність близько 100 колаборантів та прибічників країни-агресора. Вони всі притягнуті до кримінальної відповідальності.

Маємо перші вироки – за державну зраду засуджено двох жителів м. Шостка, які на виконання вказівки співробітника спецслужби російської федерації збирали та надсилали йому відео місць дислокації військових підрозділів Збройних Сил України та інших військових формувань, кількості їх особового складу, а також кількості їх військової техніки та її переміщення на території м. Шостка та Шосткинського району. Обох зрадників засуджено до 15 років позбавлення волі.

Системна робота щодо документування воєнних злочинів, виявлення та притягнення до відповідальності військовослужбовців російської федерації, які в порушення законів та звичаїв війни вчиняли злочини стосовно цивільних осіб триває.

Масштаб та системність тих втрат та пошкоджень, які вчиняють окупанти на нашій землі вражає, але ми віримо в ЗСУ, віримо в перемогу і продовжуємо виконувати свою роботу.

кількість переглядів: 1154