Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

На Сумщині судитимуть так званого «смотрящого за СІЗО» і двох його спільників за встановлення злочинного впливу та вимагання

28.03.2023

За процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури 7 листопада 2022 року повідомлено про підозру трьом учасникам організованої групи, які в Сумському слідчому ізоляторі установили та поширювали злочинний вплив на ув’язнених, а також вимагали в них грошові кошти (ч. 3 ст. 28/ч. 2 ст. 255-1 та ч. 4 ст. 189 КК України).  

За даними слідства, один із підозрюваних, так званий «смотрящий», перебуваючи в місцях попереднього ув’язнення та використовуючи здобутий у кримінальних колах авторитет, установив свої правила порядку в установі. До своєї злочинної діяльності чоловік залучив іще двох ув’язнених, які активно контролювали всі процеси в середовищі засуджених, наглядали за дотриманням арештованими визначених норм та правил поведінки, зокрема особисто збирали кошти для поповнення «общака».

Більш того, учасники організованої групи призначали кожному із засуджених неформальний статус, що впливало на спосіб їх перебування в слідчому ізоляторі та відношення інших ув’язнених до таких осіб. Також встановлено факти вимагання коштів у ув’язнених, зокрема, в одного з них обвинувачені вимагали 10 тис. грн, а в іншого – 25 тис. грн.

Досудове розслідування завершено слідчими Слідчого управління Головного управління Нацполіції в Сумській області за оперативного супроводу Управління стратегічних розслідувань в Сумській області Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України, за сприяння ДУ «Сумський слідчий ізолятор» під процесуальним керівництвом прокуратури.

 

кількість переглядів: 853