Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

Прокуратура готує скаргу до Вищої ради правосуддя на рішення суддів Сумського апеляційного суду

10.06.2021

Сумська обласна прокуратура через грубе порушення норм процесуального права готує скаргу до Вищої ради правосуддя на рішення суддів Сумського апеляційного суду.

За клопотаннями слідчого, погодженими із прокурором, суд першої інстанції 21 травня 2021 року відсторонив від займаної посади та обрав запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту директорові комунального підприємства, який також є депутатом Сумської міської ради. Нагадуємо, що вказана особа підозрюється в одержанні 30 тис. доларів США неправомірної вигоди та неналежному виконанні службових обов’язків зі збитками для підприємства в розмірі 2,6 млн грн.
Підозрюваний не погодився з такими рішеннями і оскаржив їх у суді апеляційної інстанції. Прокуратура ж наполягала на залишенні рішень без змін, оскільки підозрюваний умисно не з’являвся до слідчого і прокурора за викликом, надавав вказівку підлеглим не отримувати процесуальні документи. Залишаючись на посаді, директор комунального підприємства може впливати на свідків, які є його підлеглими. Більш того, підозрюваний неодноразово вдавався до маніпуляцій шляхом оприлюднення на офіційних ресурсах комунального підприємства публікацій щодо «комунального колапсу в місті через його відсторонення» та «суттєве ускладнення робочого процесу через увагу правоохоронних органів».
Попри беззаперечні та переконливі доводи щодо необхідності відсторонення від займаної посади та обрання запобіжного заходу директорові комунального підприємства, Сумський апеляційний суд 9 червня 2021 року скасував рішення судів першої інстанції. Відтак посадовець, який підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину, за який передбачено покарання до 12 років позбавлення волі, та який неодноразово перешкоджав досудовому розслідуванню, залишився на посаді та без жодного запобіжного заходу.
Прокуратура позбавлена права оскаржувати ці рішення, однак про вказаний факт буде повідомлено Вищу раду правосуддя.

кількість переглядів: 666