Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

До 6 років позбавлення волі засуджено жінку, яка передавала рашистам інформацію про місця дислокації військових формувань та блокпостів на Сумщині

18.01.2024

За публічного обвинувачення прокурорів Сумської обласної прокуратури вироком суду 17 січня 2024 року 58-річну жительку с. Верхня Сироватка Сумського району визнано винною в поширенні інформації про розташування українських військових формувань та матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною збройної агресії російської федерації проти України та глорифікація її учасників (ч. 2 ст. 114-2 та ч. 2 ст. 436-2 КК України). Обвинувачену засуджено до 6 років позбавлення волі.

Прокурор у суді довів, що уродженка республіки Казахстан, яка тривалий час проживає на Сумщині, під час повномасштабної війни розпочала співпрацю з представником держави-агресора, зокрема передавала йому детальну інформацію про розташування та переміщення українських військовослужбовців та кількість військової техніки Збройних Сил України, розміщення блокпостів та інших військових споруд на території м. Суми та Сумського району. Жінка систематично інформувала ворога про ситуацію в районі, скидаючи за допомогою одного з месенджерів відповідні повідомлення та відео: «Сформировали колонну, все они приехали и быстро уехали. Я сейчас кину видео». «Много военных. Пост возле … убирают, а в … открывают». «Я стояла на остановке они заехали, …через дорогу на лево там тоже накрыто настроено под землей остальные справа».

Водночас жінка передавала рашистам фотознімки схематичних креслень місцевості, зроблені від руки, де, на її думку, знаходиться система ППО.

Більш того, будучи активною учасницею різноманітних груп у забороненій соцмережі, обвинувачена поширювала антиукраїнські пости, вихваляючи агресора.

Жінку затримали у серпні 2023 року. На вирок суду вона чекала за гратами.

У суді вона провину свою не визнала.

Досудове розслідування здійснювалось слідчими Управління Служби безпеки України в Сумській області під процесуальним керівництвом прокуратури.

кількість переглядів: 563