Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

Вже 2 роки як Сумщина деокупована. Попри це, агресор продовжує системний терор мирних жителів як прикордоння, так і інших населених пунктів

11.04.2024

24 лютого 2022 року після тривалого нарощування чисельності російських військ вздовж кордону розпочалось повномасштабне вторгнення.

Близько 4 ранку Сумська область однією з перших зіткнулась із ворогом – окупанти обстріляли прикордонні населені пункти з артилерії, а потім пішли танками й БТРами відразу в декількох напрямках.

Активні бої на Сумщині та окупація деяких населених пунктів області тривали близько 40 днів. За цей час ворог обстрілював з важкої артилерії та скидав бомби на житлові квартали міста.

Із першого дня вторгнення росія порушує закони ведення війни та масово вчиняє воєнні злочини на території нашої держави. Під час окупації Сумщини росіяни брали в полон, грабували, катували та вбивали мирне населення.

11 квітня 2022 року було повністю відновлено контроль над державним кордоном у Сумській області.

Вже 2 роки як Сумщина деокупована. Попри це, агресор продовжує системний терор мирних жителів як прикордоння, так і інших населених пунктів. З першого дня великої війни правоохоронні органи області за координації та процесуального керівництва прокуратури ретельно документують всі воєнні злочини, щоб кожен окупант отримав справедливе покарання.

Зареєстровано 2228 кримінальних правопорушень, з них 1424 за фактами артилерійських обстрілів, 241 - авіаударів. Агресор знищив чи пошкодив 6206 цивільних об’єктів, серед яких: 4944 житлових будинків та домогосподарств, 143 навчальних та виховних закладів, 26 медичних закладів, 7 культурних та 12 релігійних споруд, 382 об’єкти критичної інфраструктури.

Росіяни вбили 256 цивільних осіб, серед них 13 дітей. Поранено 420 мирних жителів, з яких 22 дитини. Органи досудового слідства та прокурори системно, крок за кроком, збирають докази воєнних злочинів. Вже ідентифіковано 5400 військовослужбовців російської федерації, які перебували на території Сумської області під час окупації. Наразі кожен із них перевіряється на причетність до вчинення злочинів.

Встановлено 21 військового росії, які вчиняли злочини щодо цивільного населення, їм повідомлено про підозру. Заочно засуджено 8 військових країни агресора, які обстрілювали житлові квартали та об’єкти критичної інфраструктури, грабували та катували мирне населення під час окупації Сумщини. Окрім російських військових злочинців є також і українські – це зрадники, колаборанти та прибічники окупантів. З початку війни затримано 34 особи за підозрою в державній зраді. 4 з них засуджені до 15 років позбавлення волі, інші чекають на вироки судів за ґратами.

Припинено діяльність близько 250 колаборантів та прибічників країни-агресора. Вони всі притягнуті до кримінальної відповідальності. Робота на даному напрямку триває, дякуємо Захисникам України, віримо в перемогу та продовжуємо виконувати свою роботу.

Відповідно до ст. 222 КПК України відомості досудового розслідування оприлюднені з письмового дозволу прокурорів у кримінальних провадженнях.

При підготовці матеріалу використані відео з фільмів:
«СУМИ. Ми дали їм під дих» – режисер Володимир Нянькін
«В саме серце. Охтирка» – режисер Володимир Нянькін
«30 днів пекла

кількість переглядів: 127