Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

Ексзаступника голови однієї з громад на Сумщині судитимуть за держзраду

02.05.2024

Сумською обласною прокуратурою затверджено та направлено до суду обвинувальний акт стосовно колишнього заступника голови однієї з територіальних громад Сумщини за фактом вчинення державної зради в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

Слідством встановлено, що спецслужби російської федерації завербували обвинувачуваного ще до початку повномасштабного вторгнення. У перші дні війни він, імітуючи своє викрадення окупантами, виїхав до росії для зустрічі з «куратором» із фсб. Отримавши завдання щодо ведення розвідувально-підривної діяльності, чоловік повернувся в Україну та запевнив односельців у своїй проукраїнській позиції. Свою відсутність він пояснив перебуванням у полоні росіян.

На виконання завдання ворога експосадовець збирав інформацію про місця базування, переміщення та озброєння українських захисників у прикордонні регіону. Більш того, після звільнення з посади в травні 2022 року чоловік влаштувався в місцеву агрофірму. Відтак під виглядом робочої необхідності їздив по прикордонній території та збирав інформацію для окупантів, зокрема, персональні дані командирів військових частин та очільників місцевих громад.

Правоохоронці затримали чоловіка під час спроби передати ворогу геолокації декількох підрозділів Сил оборони. У фігуранта вилучено мобільний телефон, який він використовував для фотофіксації об’єктів та комунікації з фсб.

На даний час він перебуває під вартою.

Досудове розслідування завершено слідчими Управління Служби безпеки України в Сумській області під процесуальним керівництвом прокуратури.

кількість переглядів: 294