Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

За принципової позиції прокуратури на Сумщині в державну власність повернуто 148 га землі вартістю 30 млн грн

22.09.2021

За принципової позиції Сумської окружної прокуратури після чотирьох років судових розглядів рішенням Сумського апеляційного суду визнано незаконними та скасовано договори оренди 10 земельних ділянок площею майже 148 га та вартістю понад 30 млн грн.

Прокуратурою встановлено, що у квітні 2014 року Головне управління Держземагенства у Сумській області на підставі договорів оренди передало фізичній особі в користування 10 земельних ділянок сільськогосподарського призначення на території Сумського району загальною площею майже 148 га. При цьому громадянин упродовж 3 років з моменту передачі йому землі не створив фермерське господарство, не мав сільськогосподарської техніки, що свідчить про відсутність реальних намірів на ведення фермерського господарства. Більш того, нормативна грошова оцінка проводилася лише стосовно чотирьох земельних ділянок з десяти переданих.

Примітно, що до суду першої інстанції прокуратура з відповідним позовом звернулась ще в червні 2017 року. Тоді в задоволенні позову було відмовлено. У свою чергу апеляційний суд провадження у справі закрив. Прокуратура не погодилась із таким рішенням і звернулась до Верхового суду, який вказане рішення скасував, справу направив на новий розгляд до суду апеляційної інстанції. Проте цього разу Сумський апеляційний суд рішення суду першої інстанції залишив без змін. Прокуратура знову звернулась до Верховного суду, який вдруге скасував постанову Сумського апеляційного суду, а справу передав на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

Лише після цього суд погодився, що земельні ділянки передані громадянину з порушенням вимог чинного законодавства, оскільки він діяв з метою отримання землі в обхід обов`язкової процедури земельних торгів.

 

кількість переглядів: 539