Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

До 10 років позбавлення волі заочно засуджено трьох військовослужбовців рф, які грабували місцевих під час окупації Роменського району

18.10.2023

За підтримання публічного обвинувачення прокурорів Сумської обласної прокуратури 18 жовтня 2023 року вироком суду трьох військовослужбовців російської федерації визнано винними в порушенні законів та звичаїв війни, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України). Їх засуджено до 10 років позбавлення волі.

У ході слідства встановлено та доведено в суді, що в порушення вимог європейських нормативних актів про захист цивільного населення, 2 березня 2022 року військові російської федерації під час окупації Роменського району захопили територію елеватора в с. Біловодське та облаштували навколо місця своєї дислокації блокпости. Окупанти грабували навколишні магазини, викрадали продукцію з фермерських господарств, блокували пересування місцевих мешканців та відбирали в них цінні речі.

Зокрема, у ході слідства вдалось встановити трьох військовослужбовців 3 мотострілецької дивізії 20 армії західного військового округу збройних сил російської федерації, які зупинили авто місцевого жителя та, погрожуючи водію зброєю та фізичною розправою, відібрали в нього смартфон. При цьому в подальшому зазначені військові використовували викрадений ґаджет виключно для приватного спілкування.

Оскільки місцеперебування обвинувачених невідомо, стосовно них було проведено спеціальне досудове розслідування, що дозволить у подальшому притягнути їх до кримінальної відповідальності.

Спеціальне досудове розслідування у кримінальному провадженні завершено слідчими Управління Служби безпеки України в Сумській області під процесуальним керівництвом прокуратури.

кількість переглядів: 755