Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

Відомий російський політик, який закликав перетворити Сумщину в «мертву зону», підозрюється в посяганні на територіальну цілісність України

20.10.2023

За процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури 19 жовтня 2023 року повідомлено про підозру російському політику-пропагандисту в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 110 КК України).

За даними слідства, з початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну відомий російський політик, теле- та радіоведучий, пропагандист, член центральної ради рф в ефірі федеральних каналів систематично висловлював заклики до вчинення умисних дій з метою зміни меж території України або державного кордону України. Зокрема, пропагандист стверджував, що територія України історично належить росії, «это общая русская земля», більш того, підозрюваний вважає, «...кто сильнее, тот и будет решать, какая территория украинская, а какая российская...».

Разом з тим, саме цей політик публічно закликав до повного знищення прикордонних міст в Україні, в тому числі говорив про Сумщину «…ее надо превратить в мертвую зону, там никто не должен жить, вообще никто. Артиллерия, авиация, ракеты…»

Мовно-лінгвістична експертиза підтвердила, що у висловлюваннях російського пропагандиста містяться заклики до зміни меж території і державного кордону України.

Оскільки фігурант переховується від правосуддя на території рф, тривають комплексні заходи щодо його притягнення до відповідальності за злочини проти нашої держави. Найближчим часом його буде оголошено в розшук.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими Управління Служби безпеки України в Сумській області під процесуальним керівництвом прокуратури.

кількість переглядів: 499