Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

Під час окупації Сумщини віддав наказ стріляти в цивільного, який відмовився закопати в ямі тіло знайомої – ідентифіковано військового рф

27.11.2023

За процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури заочно повідомлено про підозру 32-річному командиру 5 батареї 147 самохідного артилерійського полку сухопутних військ російської федерації, який у порушення законів та звичаїв війни разом з іншими військовослужбовцями жорстоко поводився з цивільними (ч. 1 ст. 28/ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, 9 березня 2022 року 42-річний чоловік на власному автомобілі разом зі знайомою їхали по дорозі «Суми – Полтава». На облаштованому рашистами блок-посту водій вийшов із автівки, у цей час військовослужбовці рф обстріляли транспортний засіб. Від отриманих поранень пасажирка, яка сиділа не передньому сидінні, загинула. Не зважаючи на труп, троє окупантів сіли в авто та змусили водія везти їх у визначеному напрямку.

У с. Боромля Охтирського району їх зупинили інші військовослужбовці рф. Водій вийшов із автівки та, розраховуючи на розуміння, розповів про обставини вбивства військовому, який був серед них головним. Натомість той наказав чоловікові закопати труп, який так і залишався в авто, у найближчій ямі чи на узбіччі дороги. Коли чоловік відмовився, військовослужбовець наказав своїм підлеглим спочатку прострелити потерпілому коліна, а потім взагалі сказав убити його. Коли вже окупанти готові були виконати наказ командира, їм надійшло повідомлення про необхідність терміново прибути в інше місце для підкріплення. Окупанти наказали чоловікові витягти з автівки тіло загиблої. Доки він переміщав труп, вони на його автівці поїхали з місця події.

У ході слідства було ідентифіковано командира військових, який віддавав накази. Однак слідство триває, встановлюються військові рф, які обстріляли авто та вбили жінку, а також ті, які направляли зброю на чоловіка та готові були вистрілити.

На даний час вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та оголошення його в міжнародний розшук.

Досудове розслідування здійснюється слідчими Слідчого управління ГУ НП в Сумській області під процесуальним керівництвом прокуратури.

 

кількість переглядів: 704