Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

Прокуратура повернула громаді м. Суми 0,56 га землі вартістю близько 5 млн грн

05.01.2024

За позовом Окружної прокуратури міста Суми визнано незаконним та скасовано рішення Сумської міської ради про надання в оренду земельних ділянок загальною площею 0,56 га та вартістю близько 5 млн в межах м. Суми, також визнано недійсним укладений договір оренди та скасовано рішення про державну реєстрацію зазначених земель. На даний час рішення суду набрало законної сили, зазначені землі повернуто територіальній громаді.

Так, у 2021 році рішенням Сумської міської ради змінено цільове призначення та Товариству з обмеженою відповідальністю передано в оренду дві земельні ділянки загальною площею 0,56 га для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної ринкової інфраструктури по вул. Ковпака в м. Суми. При цьому зазначена земля передана ТОВ в обхід торгів, оскільки на території є нерухоме майно площею 6,08 кв. м, яке належить зазначеному ТОВ. 

Однак прокуратурою встановлено, що нерухомість знаходиться в аварійному стані та є непридатною для використання. При цьому незастосування земельних торгів допускається виключно у випадку, коли земельна ділянка надається з метою обслуговування та експлуатації існуючих об`єктів нерухомого майна, розташованих на цій землі. Більш того, вказані земельні ділянки розташовані в зоні, що не передбачає будівництва багатоквартирного житлового будинку.

Зазначені обставини свідчать, що наміри Сумської міської ради були спрямовані на передачу ТОВ земельних ділянок в обхід конкурсної процедури. Відтак прокуратура звернулась до суду. Суди всіх інстанцій погодились із доводами прокуратури, позов задоволено в повному обсязі.

кількість переглядів: 578