Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

У Сумах судитимуть лікарку, неналежне виконання професійних обов’язків якої призвело до смерті новонародженого

13.02.2024

Ювенальними прокурорами Окружної прокуратури міста Суми затверджено та 13 лютого 2024 року направлено до суду обвинувальний акт стосовно лікарки акушер-гінеколога комунального некомерційного підприємстві «Клінічний перинатальний центр Пресвятої Діви Марії» Сумської міської ради, неналежне виконання професійних обов’язків якої призвело до смерті новонародженого (ч. 2 ст. 140 КК України).

Слідством встановлено, що у травні 2023 року о 4:20 год 23-річна дівчина на 40 тижні вагітності була госпіталізована в акушерське відділення з переймами. Під час обстеження вагітної зафіксовано незадовільне серцебиття плода. Попри це, подальший контроль за серцебиттям лікар не проводила, відтак своєчасно не визначила відхилення від норми. Лише о 7:20 годині прийнято рішення про термінове розродження роділлі шляхом операції «кесарів розтин».

Як наслідок, вилучено живого хлопчика з двократним тугим обвиттям пуповини навколо шиї та справжнім вузлом пуповини. Проведені реанімаційні заходи виявились безрезультатними, о 7:48 годині констатовано біологічну смерть дитини.

Відповідно до висновку експертизи причиною смерті новонародженого є внутріутробна асфіксія при народженні, яка розвинулась внаслідок аспірації навколоплідними водами. За умови постійного моніторингу, своєчасного діагностування дистресу плода з проведенням оперативного розродження шляхом кесаревого розтину, смерті дитини можна було уникнути.

Досудове розслідування завершено слідчими Сумського районного управління поліції Головного управління Нацполіції в Сумській області під процесуальним керівництвом прокуратури.

кількість переглядів: 368