Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

До 11 років позбавлення волі заочно засуджено військового рф, який віддав наказ обстріляти з танка Тростянецьку лікарню

14.02.2024

За публічного обвинувачення Сумської обласної прокуратури 24-річного командира танка 6-ї танкової роти 12-го гвардійського танкового полку «Шепетівський» 4-ї гвардійської танкової дивізії «Кантимирівська» визнано винним у порушенні законів та звичаїв війни, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28/ч. 1 ст. 438 КК України). Вироком Тростянецького районного суду 14 лютого 2024 року його заочно засуджено до 11 років позбавлення волі.

Прокурор у суді довів, що порушуючи вимоги міжнародного гуманітарного права щодо захисту цивільного населення, 23 березня 2022 року приблизно об 11:00 год обвинувачений віддав наказ обстріляти Тростянецьку міську лікарню зі 125-мм гармати танка Т-80 У.

На виконання злочинного наказу екіпажем танка здійснено щонайменше два постріли прямою наводкою з танкової гармати, унаслідок чого пошкоджено будівлю стаціонарного корпусу лікарні, у якій на час обстрілів перебували пацієнти та персонал лікарні.

Оскільки місцеперебування обвинуваченого наразі встановлюється, стосовно нього здійснювався спеціальний судовий розгляд у відповідності з вимогами КПК України.

Нагадуємо, двох членів екіпажу іншого танка, з якого 18 березня 2022 року здійснено прицільний постріл по будівлі зазначеної лікарні, 9 травня 2023 року визнано винними у порушенні законів та звичаїв війни та засуджено до 11 років позбавлення волі.

Досудове розслідування та оперативний супровід у кримінальному провадженні здійснювались Службою безпеки України в Сумській області під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.

кількість переглядів: 270