Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

Судитимуть сумчанина, який «зливав» ворогу дані про розміщення ЗСУ, перевіряв надані куратором локації та поширював проросійські наративи

22.04.2024

Сумською обласною прокуратурою затверджено та направлено до суду обвинувальний акт стосовно 55-річного сумчанина за вчинення державної зради в умовах воєнного стану, поширення матеріалів із закликами до захоплення державної влади та зміни меж території України, а також виправдовування збройної агресії російської федерації проти України (ч. 2 ст. 111, ч. 2 ст. 109, ч. 1 ст. 110 та ч. 2 ст. 436-2КК України).

Слідством встановлено, що з серпня 2023 року чоловік розпочав співпрацю з представником держави-агресора, зокрема, збирав інформацію про пересування та розміщення особового складу і військової техніки Збройних Сил України та інших військових формувань у м. Суми, визначення їх кількості, наявності в них озброєння тощо.

Більш того, чоловік отримував від куратора точні адреса, які необхідно було перевірити. На виконання завдань він приїздив на визначену місцевість, де, дотримуючись засобів конспірації, проводив детальний огляд, у тому числі, здійснюючи приховану фото та відеофіксацію на свій мобільний телефон. Узагальнену інформацію чоловік надсилав своєму куратору за допомогою одного з месенджерів.

За кожну перевірену локацію чоловік отримував близько 2 тис. грн.

Окрім того, обвинувачений у забороненій соціальній мережі поширював проросійські наративи, в тому числі, закликаючи до незаконного розвалу України та стоворення «новоросії» під керівництвом або у склад російської федерації, при цьому виправдовував дії агресора.

З січня 2024 року обвинувачений перебуває під вартою.

Досудове розслідування завершено слідчими Управління Служби безпеки України в Сумській області під процесуальним керівництвом прокуратури.

кількість переглядів: 364